Onderste zone


effect_lower_overOnderste zone:
Lenden, heupen, bekken, benen en voeten

Hebt u of heeft u last gehad van:

Pijn in de lenden
Lumbago
Hernia
Ischias
uitstraling naar onderste ledematen
Diarree
verstopping/constipatie
pijnlijke maanstonden
Blaasontstekingen
Incontinentie
onvruchtbaarheid
verminderd seksueel vermogen
Pijnlijk staartbeen
krampen in de kuiten
Pijnlijke heupen
Pijnlijke knieën
Pijnlijke enkels
Pijnlijke voeten
Pijnlijke tenen
Pijnlijke hielen
rotatie van de voeten

Verklaring:
Body Stress (vastgezette spierspanning) in de lenden irriteren de zenuwbanen wat tot rugpijn leidt. De pijn kan zich bovendien uitbreiden langs de ganse weg die de zenuwbanen afleggen: buik, lies, heupen, benen of voeten. Het comprimeringseffect, die de gespannen spieren op de zenuwbanen in de lenden uitoefenen, kan zo ernstig zijn dat de spieren zich verkrampen en er zo voor zorgen dat je ruggengraat ”scheef” trekt.
Zenuwen die naar benen en voeten gaan, zijn verbonden met de zenuwbanen in de lenden. Daardoor is het van zeer groot belang om alle Body Stress in deze onderste (lenden) regio op te heffen. In vele gevallen is de pijn of stijfheid in benen en voeten, veroorzaakt door de comprimering in de lenden en dus niet in de benen of voeten zelf.

Oorzaken:
Het plotse rukkende effect van (onge)vallen kan ervoor zorgen dat Body Stress wordt opgeslagen in de lenden. Zwaar en verkeerd tillen, of buigen kan gewrichtsbanden en spieren verstrekken, wat kan resulteren in het opslaan van stress in het lichaam. Verkeerd trainen, waarbij er repetitieve voorwaartse buigingen, of scheve bewegingen uitgevoerd worden kan het onderste gedeelte van de ruggengraat onder druk zetten. Een andere oorzaak is een herhaaldelijk slechte houding, waarbij je ineengekrompen of ineengezonken staat of zit en waarbij je lenden gebogen zijn. Dit is dan het omgekeerde van de gezonde houding waarbij je lenden wat hol zijn.

Verder is het van belang te beseffen dat Body Stress gedurende je leven opgebouwd en opgeslagen wordt. Het is uiteindelijk een combinatie van vele kleinere en/of grotere aanleidingen die deze spanningen veroorzaken en tot klachten kunnen leiden. Deze kunnen al die tijd aanwezig blijven zolang het lichaam geen hulp krijgt om ze op te heffen. Body Stress Release is een uitstekende methode om net deze ”ongemakken” te helpen verminderen of zelfs helemaal te helpen verdwijnen.

Advies: 
– ”Behoud je curve!”: Probeer zo dicht mogelijk de natuurlijke curve van je ruggengraat te behouden: zit met rechte rug, vermijd met gekruiste benen te zitten en ”hang” niet in je stoel of zetel.
– Vermijd ineengezonken zitten zoals bv. een ”kromme banaan”.
– Werk niet voor langere tijd in verwrongen of gebogen werkposities.
– Neem voldoende pauzes of verander regelmatig van lichaamspositie.
– Hou bij het zwaar tillen, het object dicht tegen je lichaam.
– Til zware objecten niet alleen, maar vraag om hulp.
– Vermijd voedsel en drank die een tendens geven je spijsvertering te verstoren en brandend maagzuur te veroorzaken. Voedselcombinaties die druk in je diagfragma bezorgen of een opgezwollen gevoel geven, vermijd je best ook.

Release:

Genezen is normaal gezien een proces, en geen eenmalige handeling.
Wanneer de lijnen van spanningen zijn gelokaliseerd in een deel van het lichaam, voert de BSR behandelaar de release uit. Impulsen worden dan, gewoonlijk met de duimen, gegeven op meerdere punten, in de correcte richtingen. Dit initieert een sequentie van georganiseerde berichten naar de hersenen, die de vastgezette spierspanningen onder de aandacht brengen. De hersenen kunnen dan bevelen sturen die deze spanningen opheffen. Dus, ondanks het feit dat de BSR- behandelaar dit proces op gang brengt, is het opheffen van de spierspanningen het resultaat van de wijsheid en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Gezien het proces van de release zo exact en minutieus verloopt, is er geen kracht nodig bij het geven van de impulsen die een bewustzijn naar de hersenen sturen betreffende de gespannen gebieden. De druk die de klant voelt is nogal zacht. Klanten maken vaak de opmerking dat de release erg zacht aanvoelt waarbij ze zich afvragen of dit wel helpt. Er komen immers geen harde handelingen, manipulaties of massage aan te pas. Aanvankelijk is er een gezonde portie scepticisme, daarna hoop en uiteindelijk verwondering, omdat BSR zulke veranderingen teweegbrengt en efficiënte resultaten geeft. En zo is BSR gebaseerd op een diepgaand respect voor de wijsheid van het lichaam, alsook een groot vertrouwen in het ingebouwde vermogen zichzelf te genezen.

Het onmiddellijke effect:
Vaak zijn de klanten zich bewust van de onmiddellijke ontspanning van gespannen spieren, verbeterde mobiliteit en verminderde pijn. De behandelaar neemt ook veranderingen in de spierspanningen, ruggengraat en gewrichten waar. Het komt dan ook vaak voor dat mensen op de bank gaan liggen met een blokkage of kramperig gevoel in de rug, en er na de release afgaan met een verbeterde houding, minder pijn en een verbeterde mobiliteit.