Bovenste zone


effect_upper_overBovenste zone:
Hoofd en nek, schouders, armen en handen:

Hebt u of heeft u last gehad van:

Pijn
Hoofdpijn
Migraine
Duizeligheid
Pijnlijke nek
Stijve nek
Vermoeid gevoel in de nek
Lopende neus
Tandenknarsen
Problemen met het gehoor
Moeilijkheden met slikken
Dagelijks bloeden uit de neus
Trigeminusneuralgie
Verlamming van een deel van het gezicht
Problemen met de kaken
Gevoel van verlies van de reukzin
Verlies van de stem

Pijn/jeuk/tintelend of verlies van gevoel in:
Vinger/vingers
Hand/handen
Pols/polsen
Elleboog/ellebogen
Arm/armen
Schouder/schouders

Verklaring:
Body Stress (vastgezette spierspanning) in de nek kan leiden tot pijn, stijfheid of het onvermogen het hoofd volledig te draaien. Spanningen in de nek kunnen hoofdpijn veroorzaken alsook pijn in het gezicht en de kaken. Je kan last hebben van duizeligheid of misselijkheid. De verhoogde druk, door de vastgezette spierspanningen, kan de zenuwbanen irriteren die ogen, neus en mond verbinden en daardoor leiden tot problemen met de smaak- en geurzin. Een ander effect kan droogheid of pijn in de mond zijn, of te veel productie van speeksel. Body Stress in de nekregio kan ook een invloed hebben op de zenuwverbindingen naar de interne organen zoals het hart, de longen en spijsverteringsstelsel, en de normale werking van deze organen negatief beïnvloeden. Gezien de zenuwbanen, die vertrekken uit het onderste deel van de nek, naar de armen gaan, kan er ook pijn ontstaan in de schouders, armen en handen. Je kan ook stijfheid, verlies van gevoel of mobiliteit voelen. Mogelijks kunnen spieren verzwakt worden, waardoor je moeilijkheden kunt ervaren bij het grijpen van zaken. Het is noodzakelijk dat alle body stress in de nek losgemaakt en opgeheven wordt. In vele gevallen zijn pijn, stijfheid en andere ongemakken in armen of handen het gevolg van compressie van de zenuwbanen in de nek en niet een probleem in de armen.

Oorzaken:
Mechanische oorzaken zoals bv. niezen of een ruk of stoot met het hoofd door plots te vallen/evenwicht te verliezen, of een whiplash door een auto-ongeluk; werken of lezen met het hoofd neergebogen gedurende langere perioden; of het draaien van het hoofd zoals je doet wanneer je een auto achteruitrijdt.

Gevoelens zoals boosheid, woede, angst of shock, kunnen ervoor zorgen dat een persoon de schouders (onbewust) optrekt en de nekspieren (onbewust) opspant.
Een toestand van depressie kan ook leiden tot de verstoring van de goeide lichaamshouding. Uiteindelijk versterkt het fysieke ongemak van Body Stress -de eigenlijke lichaamsspanning zelf- de negatieve gevoelens en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Blootstelling aan schadelijke chemicaliën kan het zenuwstelsel zwaar irriteren en het aanspannen van de spieren in de nek veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn chemische substanties die we inademen zoals uitlaatgassen van auto’s, pesticiden; substanties die we absorberen via de huid zoals reiningingsmiddelen en bepaalde cosmetica. Sommige mensen kunnen reageren op voedingsmiddelen, toevoegingen, conserveringsmiddelen. Een infectie zoals bv. de griep of verkoudheid kan ook resulteren in nekproblemen.

Tips:
– Slaap nooit op de buik. Op je buik liggen met gedraaide nek kan schadelijk zijn.
– Als je op je rug slaapt, gebruik dan een kussen dat je kan opschudden en vormen zodat je hoofd de nodige steun krijgt. Gebruik geen dik kussen dat ertoe leidt dat je kin tegen je borst komt.
– Als je op je zij ligt, zorg dan dat je hoofd op het goede niveau ligt en niet tegen de schouders aanleunt.
– Stop met nekoefeningen. Deze zijn niet noodzakelijk en kunnen de nekspieren onnodig stressen.
– Maak er een goede gewoonte van om ’s morgens en ’s avonds, of wanneer je voelt dat je nek gespannen is, je tijd te nemen je nek te onderzoeken op gevoelige punten en die te milderen (verzachten) op de manier die je BSR behandelaar je heeft getoond.
– Wees voorzichtig bij het wassen van je haren bij de kapper. Eis een opgerold handdoekje tussen je nek en de haarwasbak.

Release:
Genezen is normaal gezien een proces, en geen eenmalige handeling.
Wanneer de lijnen van spanningen zijn gelokaliseerd in een deel van het lichaam, voert de BSR behandelaar de release uit. Impulsen worden dan, gewoonlijk met de duimen, gegeven op meerdere punten, in de correcte richtingen. Dit initieert een sequentie van georganiseerde berichten naar de hersenen, die de vastgezette spierspanningen onder de aandacht brengen. De hersenen kunnen dan bevelen sturen die deze spanningen opheffen. Dus, ondanks het feit dat de BSR- behandelaar dit proces op gang brengt, is het opheffen van de spierspanningen het resultaat van de wijsheid en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Gezien het proces van de release zo exact en minutieus verloopt, is er geen kracht nodig bij het geven van de impulsen die een bewustzijn naar de hersenen sturen betreffende de gespannen gebieden. De druk die de klant voelt is nogal zacht. Klanten maken vaak de opmerking dat de release erg zacht aanvoelt waarbij ze zich afvragen of dit wel helpt. Er komen immers geen harde handelingen, manipulaties of massage aan te pas. Aanvankelijk is er een gezonde portie scepticisme, daarna hoop en uiteindelijk verwondering, omdat BSR zulke veranderingen teweegbrengt en efficiënte resultaten geeft. En zo is BSR gebaseerd op een diepgaand respect voor de wijsheid van het lichaam, alsook een groot vertrouwen in het ingebouwde vermogen zichzelf te genezen.

Het onmiddellijke effect:
Vaak zijn de klanten zich bewust van de onmiddellijke ontspanning van gespannen spieren, verbeterde mobiliteit en verminderde pijn. De behandelaar neemt ook veranderingen in de spierspanningen, ruggengraat en gewrichten waar. Het komt dan ook vaak voor dat mensen op de bank gaan liggen met een blokkage of kramperig gevoel in de rug, en er na de release afgaan met een verbeterde houding, minder pijn en een verbeterde mobiliteit.